Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Ouderen in Rotterdam zijn bang en eenzaam, maar houden de coronamaatregelen desondanks vol. Uit onderzoek van drie organisaties, waaronder de gemeente Rotterdam, blijkt dat corona de ouderen zwaar valt. Ze hebben geen activiteiten meer om aan deel te nemen, waardoor niet alleen het sociale contact maar ook het ritme weg is gevallen. Dit meldt NRC. 

Een deel van 100.000 Rotterdamse ouderen vindt voldoende alternatieven, zoals lezen, bellen en films kijken, maar er is ook een groep die zich zeer eenzaam voelt. “Zij blijven langer in bed liggen. Komen veel minder buiten. Hun hele ritme en structuur is weggevallen”, zegt Veronique Vaarten van Coalitie Erbij Rotterdam. Ouderen durven vaak niet meer naar buiten, ook als het beter gaat met de besmettingscijfers.

Bang voor corona

Uit het onderzoek van Senioren sterker maken, GGD en gemeente Rotterdam blijkt dat ouderen hun leven een gemiddeld cijfer van 7,4 geven. Een relatief goed cijfer, gekeken naar de zorgen die velen hebben over het coronavirus. 36 procent van de 1.385 ondervraagde ouderen is er heel bang voor. Tegelijkertijd is 70 procent van de ondervraagden eenzaam, zeker nu we in de tweede lockdown zitten.

Door: Nationale Zorggids