Normal_rss_entry-271854

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 30 meer vergeleken met een week geleden. Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar.

"Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. "In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd", aldus Kant.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Volgens de epidemioloog lijken bij het merendeel van de overledenen de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden. In een deel van de meldingen is er geen duidelijke verklaring voor het overlijden en de eventuele rol van de vaccinatie daarin.

Het beeld van de klachten na de vaccinatie en de onderliggende gezondheidsproblemen in deze meldingen is volgens Kant heel divers. "Bij sommigen kunnen bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid wel verslechterd hebben. Zij kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen hier wel aan bijgedragen hebben".

Geen patronen

Lareb zegt geen patronen van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 5068 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 4716 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 288 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna en één bij het vaccin van AstraZeneca. Van 63 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

Meest voorkomende bijwerkingen

Lareb becijferde dat ongeveer 0,5 procent tot 1 procent van de gevaccineerden één of meer bijwerkingen meldt.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen en vermoeidheid. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een warmtegevoel zijn vaak gemeld. Deze klachten staan ook aangegeven in de bijsluiters. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over. Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties, zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel.

Het gaat om meldingen die tot en met 21 februari zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 900.000 gegeven vaccins.

Door: ANP