Normal_rss_entry-272035

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd. Daarom willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken, "met name wat betreft de bezoekregeling", zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is daardoor flink afgenomen. Volgens cijfers van het RIVM werden op de piek half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren het er nog maar 45. Het aantal locaties waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu.

Het huidige advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en twee a drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.

Volgens een schatting van het RIVM zijn in de langdurige zorg inmiddels ruim 200.000 prikken toegediend. Voor een zo hoog mogelijke bescherming zijn per persoon twee prikken nodig.

De verpleeghuizen komen aan bod tijdens de eerstvolgende vergadering. Het OMT komt standaard bijeen op vrijdag.

Door: ANP