Logo_nl-alert_logo-social

9 op de 10 Nederlanders ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Ook onder 75-plussers stijgt het bereik van NL-Alert. Het bereik onder 75-plussers ligt met ruim 7 op 10 ontvangers wel iets lager. Dit verschil wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat zij vaker hun mobiele telefoon uit hebben staan. Om 75-plussers beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, start de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’. De campagne legt 75-plussers uit waarom het verstandig is om de mobiele telefoon aan te laten staan voor de ontvangst van NL-Alert. Dit meldt NL-Alert.

93 procent van de 75-plussers heeft een mobiele telefoon. Bijvoorbeeld voor een gevoel van veiligheid of om contacten met vrienden, kinderen en kleinkinderen te onderhouden. In principe kan NL-Alert alle 75-plussers met een mobiele telefoon bereiken. Toch ontvangen slechts 7 op de 10 van hen een NL-Alert bij een noodsituatie. Dat komt doordat de mobiele telefoon lang niet altijd aanstaat, blijkt uit doelgroeponderzoek. Slechts 55 procent heeft zijn of haar mobiel altijd aanstaan. 45 procent zet het toestel bewust uit, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Door het uitstaan van de mobiele telefoon bestaat de kans dat NL-Alert wordt gemist. 6 op de 10 ouderen vertrouwen erop dat ze op andere manieren worden geïnformeerd bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld via buren of familie uit de buurt. Tegelijkertijd blijkt dat dit relatief weinig gebeurt. Ook vragen relatief weinig 75-plussers aan hun buren of directe omgeving om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie.

Laad ‘m op en laat ‘m aan

Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alert wordt alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komt niet binnen wanneer de mobiele telefoon op een later moment weer wordt aangezet. Om een NL-Alert te ontvangen is het dus belangrijk dat je mobiele telefoon aanstaat. Laad ‘m op en laat ‘m aan.

NL-Alert klinkt anders dan een sms of WhatsApp-bericht. Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je verder niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend.

NL-Alert testbericht

Wil je weten hoe het is om een NL-Alert te ontvangen? Op maandag 7 juni rond 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Aan de hand van het testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruitziet. Zorg er dus voor dat je mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat, zodat je het NL-Alert kunt ontvangen.

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: NL-Alert