Normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

Volledig gevaccineerde ouderen blijven zich isoleren van de buitenwereld omdat ze nog steeds bang zijn voor besmetting met het coronavirus. Klinisch geriaters zien ouderen eenzaam worden, ondervoed raken en vaker botbreuken krijgen door een val. De geriaters zien isolatie gevaarlijker worden dan het virus. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Artsen in instellingen hebben begrip voor de angst, maar zien ouderen snel achteruitgaan. Ouderen met beginnende dementie moeten ineens versneld naar een verpleeghuis omdat hun welzijn in rap tempo verslechterd. Er zijn ouderen die door minder beweging sneller botten breken. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) ziet isolatie nu als een groter gevaar dan het coronavirus. Voorzitter Arend Arends en zijn collega’s roepen ouderen op om hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. “Ik snap dat ouderen niet naar grootschalige evenementen gaan, maar het is verantwoord om meer te doen.”

Ernstige ziekte door isolatie

Overigens blijven de klinisch geriaters alert op corona. Dat blijft onveranderd. Afstand houden is onverminderd nodig, maar ernstige ziekte ontstaat nu ook doordat ouderen in isolatie blijven. Ze maken geen wandelingetjes meer of hebben geen zin meer in het leven omdat ze zo eenzaam zijn, ziet ook Karen Keijsers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ouderen kunnen nog steeds ziek worden door corona, maar een kopje koffie op het terras of een wandeling moeten kunnen. “Het risico op een ernstig verloop van corona is door de vaccinaties een stuk kleiner geworden”, aldus klinisch geriater Jeroen Krijnsen.

Door: Nationale Zorggids