Normal_oudere_rollator_ziekenhuis

Specialisten sloegen donderdag alarm omdat veel ouderen vanwege corona vereenzamen. Ze maken zich zorgen over de neveneffecten van het geïsoleerde bestaan van de ouderen. Zo zien ze mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en daardoor iets breken. Om de risico’s op deze effecten te verkleinen, kan daarom het best ingezet worden op bewegen in groepsverband met daarbij aandacht voor gezonde voeding. Dit zegt Liesbeth Preller van Kenniscentrum Sport & Bewegen, meldt ANP Expert Support. 

 

"Ouderen die in een groep bewegen vinden dat vrijwel altijd leuk vanwege de sociale contacten en voelen zich fitter en gezonder. Bovendien beperkt bewegen de cognitieve achteruitgang van ouderen, verlaagt bewegen het risico op botbreuken en verlaagt het de kans op luchtweginfecties. De combinatie van bewegen en voldoende eiwitten in de voeding zorgt ervoor dat ouderen zelfs nog op hoge leeftijd in staat zijn om de spiermassa en -kracht sterk te verhogen", aldus Preller. 

Aandacht voor spiersterkte

Juist tijdens deze coronapandemie hebben veel mensen kunnen zien dat extreme spierverzwakking een van de ernstige gevolgen is van een intensive care-opname. Een dag op de ic kan ervoor zorgen dat iemand wel 800 gram spiermassa verliest, wat bij een oudere bijna niet meer terug te winnen is. "Door preventief te werken aan meer spiermassa en -kracht hebben ze een betere basis als ze toch ziek worden en kortere of langere tijd bedlegerig zijn. Bovendien houdt het hen in het algemeen langer mobiel en zelfredzaam."

Buurtsportcoach zorgt voor verbinding zorg en sport

De ouderen waar de artsen op doelen zullen niet snel zelf de stap zetten om in actie te komen, zegt de specialist bewegen voor ouderen en chronisch zieken. "Vooral zorgverleners zoals de huisarts en de thuiszorgmedewerker zijn nodig om hen daarbij op weg te helpen. Er zijn effectieve programma’s waarbij mensen aan spierkracht werken en valrisico’s verlagen, en volop andere mogelijkheden om ouderen in groepsverband te laten bewegen. Om patiënten effectief te kunnen ondersteunen, kan de gemeente de zorg helpen door de landelijk gesubsidieerde buurtsportcoach in te zetten. Deze verbindt zorg en sport, zodat elke oudere terecht kan bij passend en veilig aanbod."

Door: Nationale Zorggids