Normal_mri_hersen_hersenscan

Iemand die door een ongezonde leefstijl risico loopt op dementie op latere leeftijd, heeft nu al zichtbare schade aan de hersenen en cognitieve problemen. Onderzoek van het Maastricht UMC+ toont dit aan op basis van afgenomen vragenlijsten en hersenscans van ruim 4.000 mensen. Deze uitkomsten onderstrepen het belang van leefstijl om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkomen. Dit melden Maastricht UMC+ en Maastricht University in een persbericht. 

De 4.164 deelnemers aan het onderzoek  vulden de zogenaamde LIBRA-vragenlijst (Lifestyle for Brain Health) in. Vervolgens kregen de deelnemers een individueel risicoprofiel, waaruit het risico op dementie blijkt. Dit profiel is voornamelijk gebaseerd op leefstijlfactoren, zoals voeding, overgewicht, roken en hoge bloeddruk. Deze factoren hebben namelijk invloed op de ontwikkeling van dementie.

Nu al hersenschade

Het risicoprofiel beschrijft de mogelijkheid dat een persoon op latere leeftijd dementie ontwikkelt. Echter, dit onderzoek laat zien dat er, bij een verhoogd risico op dementie, al sprake is van hersenschade vóórdat de ziekte zich daadwerkelijk manifesteert. Deze schade bestaat uit krimp van de hersenen en schade aan de vaten in de hersenen. Bovendien hebben mensen met risico op dementie meer moeite met informatieverwerking, uitvoering van complexe taken en aandacht. Mannen met een slechte LIBRA-score hebben daarnaast een kleiner volume grijze materie (weefsel in de hersenen) en meer problemen met het geheugen. Verder onderzoek moet dit verschil tussen mannen en vrouwen verder duiden.

Voortekenen

“We wisten al dat mensen met een ongezonde leefstijl meer risico op hebben op dementie. Maar ons onderzoek toont nu ook aan dat de voortekenen van dementie daadwerkelijk al aanwezig zijn, namelijk schade aan de hersenen en cognitieve problemen. Dat is slecht maar ook goed nieuws, want aan die  slechte voortekenen kunnen mensen iets doen”, legt onderzoeker Sebastian Köhler uit. Mensen kunnen bijvoorbeeld stoppen met roken of kiezen voor een gezonder dieet. De verwachting is dat daarmee ook verdere schade aan de hersenen en cognitieve problemen voorkomen kan worden. “Ons onderzoek laat zien hoe ontzettende belangrijk een gezonde leefstijl is voor de hersenen, op korte én op lange termijn.”

Door: Nationale Zorggids