Normal_rss_entry-301755

Bij het oplossen van de wooncrisis is het van cruciaal belang dat 50-plussers kunnen doorstromen naar andere woningen. Veel aandacht gaat nu nog uit naar het bouwen van meer huizen bij het bestrijden van de krapte op de woningmarkt. Doordat de doorstroom van oudere huizenbezitters te weinig aandacht krijgt, dreigt volgens hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep "nog meer rampspoed" op de huizenmarkt.

Ook andere hypotheekadviseurs als De Hypotheekshop en De Hypotheker wijzen op de problemen met de doorstroming. Tijdens Prinsjesdag beloofde het demissionaire kabinet om 1 miljard euro extra uit te trekken voor de woningbouw. Daarnaast werden ook moties aangenomen met betrekking tot het leenstelsel en de verhuurderheffing. Zowel De Hypotheekshop als Van Bruggen concludeert dat dit niet voldoende is om het woningtekort in te lopen.

Michiel Meijer, directeur van Van Bruggen, stelt dat de plannen te veel gericht zijn op starters en het bijbouwen van eengezinswoningen. Er zou te weinig oog zijn voor senioren die geen passende woning kunnen vinden. Hij voorspelt een nieuwe woningmarktcrisis voor de jaren 2030 tot en met 2060.

Praktische belemmeringen

Volgens Meijer zorgen de ouderen er nu mede voor dat er een tekort aan woningen is. Als de ouderen doorstromen naar seniorenwoningen, betekent dit dat iedereen een plekje kan opschuiven, "van de middeninkomens tot de starters."

Veel ouderen lopen nu tegen praktische belemmeringen aan, zoals hoge huurtarieven of de vermogensrendementsheffing op de overwaarde die vrijkomt bij het verkopen van een huis. Ook ouderen die besluiten als twee alleenstaanden een huishouden te vormen, lopen tegen fiscale nadelen aan. Deze belemmeringen zouden met creatieve maatregelen weggenomen moeten worden, stelt Van Bruggen Adviesgroep.

Hypotheekverstrekkers

Ook De Hypotheker wijst op de noodzaak van extra maatregelen om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen. Onderzoek van De Hypotheker wees uit dat er meer woonvormen voor ouderen moeten komen om de doorstroming te stimuleren. Volgens directievoorzitter Michel van den Akker zou een zelfbewoningsplicht voor beleggers ook een deel van de oplossing kunnen zijn voor de crisis.

De Hypotheekshop vindt verder dat de politiek stil moet staan bij de vraag hoe de crisis op de woningmarkt zo ver heeft kunnen komen. De vraag daarbij is vooral of maatschappelijke ontwikkelingen, zoals immigratie, vergrijzing, de toename van eenpersoonshuishoudens en de stikstofproblematiek goed zijn ingeschat.

Door: ANP