Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt, ontstaan er ook meer brandhaarden. Een van de grootste brandhaarden is Staphorst. Verpleeghuis De Berghorst in die gemeente voert daarom weer een tijdelijke mondkapjesplicht in. Ook zijn mensen weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Dit meldt Skipr. 

Het aantal coronagevallen in Staphorst stijgt snel, mede door de lage vaccinatiegraad (56 procent tegen over ruim 80 procent op landelijk niveau). Zondag testten in de gemeente 54 mensen positief op corona. Het gemiddelde aantal positieve coronatests per 100.000 inwoners staat daar op 312. Dat is het hoogste getal van ons land.

Staphorst heeft maar één verpleeghuis en die voert de afgeschafte coronamaatregelen van een mondkapjesplicht en afstand houden weer in. Het gaat er vooralsnog goed, zegt Janine Noordhuis, bestuurder van Zorgspectrum Het Zand, waar De Berghorst onderdeel van is. 67 procent van de bewoners is gevaccineerd tegen corona en er zijn slechts 4 ouderen positief getest.

Extra diensten 

Het verpleeghuis heeft vooral last van uitval van personeel. Iedere dag zitten er wel vijf of zes medewerkers in quarantaine omdat zij klachten hebben of familieleden met klachten hebben. “We moeten mensen vragen om extra diensten te draaien. Dat vraagt veel van ze. Ik heb veel respect voor alle medewerkers die er opnieuw met elkaar de schouders onder zetten”, aldus Noordhuis. Hoewel het vermoeden is dat de vaccinatiegraad onder personeel net zo laag is als onder de overige bevolking in Staphorst, wordt niemand onder druk gezet om zich te vaccineren. Wel komen twee coronamaatregelen op verzoek van de cliëntenraad en het personeel weer terug.

Door: Nationale Zorggids