Normal_coronavaccin__coronavaccinatie__vaccineren__inenten

Het zetten van de boosterprikken raakt volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid inmiddels op stoom. Het doel is om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een booster aan te kunnen bieden. De GGD, het RIVM en andere partijen (waaronder Defensie) starten hiertoe een boosteroffensief. Ernstig immuungecompromiteerden zijn inmiddels uitgenodigd en/of geprikt, sinds anderhalve week zetten de GGD’en boosters bij 80-plussers en ziekenhuispersoneel kan sinds vorige week ook een derde prik krijgen. Vanaf deze week zijn ook bewoners van instellingen zonder arts aan de beurt. Dit meldt Rijksoverheid. 

Bewoners van instellingen zonder arts  kunnen vanaf deze week een oppepprik krijgen met hulp van vliegende teams van de GGD. Er zijn centraal zo’n 22.000 aanmeldingen binnengekomen, daarnaast maken GGD’en regionaal afspraken. Vanaf maandag starten de meeste GGD’en hiermee in plaats van in januari.

Ook het vaccineren van niet-mobiele thuiswonende ouderen gaat sneller van start: de eersten zijn al gevaccineerd, de rest start vanaf volgende week in plaats van in januari. De huisarts selecteert en meldt de persoon aan bij de GGD. Ook zijn er huisartsen die meehelpen aan de boostervaccinaties door zelf aan huis te vaccineren.

Volwassenen met het syndroom van Down die thuis wonen kunnen vanaf vrijdag 3 december een booster laten zetten door de GGD. Wie in een instelling woont, krijgt daar een prik.

Boosteroffensief met een beroep op wie wil en kan

De GGD en het RIVM zetten de komende weken alles op alles om zoveel mogelijk ouderen voor het eind van het jaar een booster te kunnen aanbieden. Defensie gaat met 750 medewerkers helpen bij het vaccineren (en testen) en studenten van mbo tot universiteit worden gevraagd om te helpen vaccineren in het kader van hun opleiding. Met een landelijke oproep vragen de partijen zorgmedewerkers, de mensen die in het voorjaar meehielpen, oud-GGD’ers, gepensioneerde huisartsen en verpleegkundigen of ze mee willen helpen.

Door: Nationale Zorggids