Normal_tweede_kamer

Het nieuwe kabinet heeft besloten van bepaalde medisch-ethische kwesties geen wetten te maken. In plaats daarvan worden het vrije kwesties, waarbij elke Kamerlid zelf voor of tegen een voorstel kan stemmen. Onderwerpen als de verplichte bedenktijd bij abortus, voltooid leven en het kweken van embryo’s staan al langer ter discussie binnen het kabinet: ChristenUnie en CDA zijn tegen en VVD en D66 voor. Dit meldt RTL Nieuws. 

Dat deze onderwerpen nu als vrije kwesties zijn bestempeld is volgens politiek commentator Frits Wester van RTL vooral vervelend voor de ChristenUnie. Voorman Gert-Jan Segers heeft al laten weten dergelijke wetten nooit te ondertekenen. Zo is hij tegen euthanasie bij voltooid leven. 

Abortuswet

Meerdere onderzoeken laten zien dat de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus geen zin heeft. D66 heeft al een initiatiefwet ingediend om de bedenktermijn af te schaffen. Als een Kamermeerderheid straks voor stemt – wat wel de verwachting is – verdwijnt deze verplichting uit de Abortuswet.

Door: Nationale Zorggids