Normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

Door personeelstekorten in verpleeghuizen krijgen dementerende ouderen vaker psychofarmaca voorgeschreven dan gewenst. Specialisten ouderengeneeskunde pleiten er al jaren voor dat het gebruik van onder meer antipsychotica en antidepressiva bij mensen met dementie omlaag moet, maar daar is tot nu toe maar weinig gehoor aan gegeven. Dit meldt Pointer. 

Dementerende ouderen hebben soms last van hallucinaties en rusteloos gedrag. Ondanks dat psychofarmaca hier veelal niet voor bedoeld is, geven verpleeghuizen dit wel aan hun bewoners om ze tot rust te laten komen. Zo wordt het medicijn seroquel geregeld voorgeschreven. In de bijsluiter staat echter dat dit middel specifiek níet voor ouderen met dementie is omdat het een verhoogd risico op een beroerte of overlijden geeft.

Niet wenselijk 

Ondanks de oproep om het gebruik van psychofarmaca onder kwetsbare ouderen te verminderen, krijgt 55 procent van de ouderen in verpleeghuizen dergelijke medicatie toegediend. Volgens hoogleraar Rob van Marum is dit niet wenselijk, maar zitten zorgverleners met de handen in het haar. Door persoonlijke aandacht te geven aan een patiënt die de controle op de wereld verliest, kan een deel ondervangen worden. Maar dat is niet 24/7 mogelijk. “Uit wanhoop wordt in verpleeghuizen dan medicatie voorgeschreven, die voor gevaarlijke bijwerkingen kunnen zorgen. En over die middelen weten we uit allerlei onderzoek: meestal werkt het niet, maar soms wel.”

Door: Nationale Zorggids