Normal_ouderen__leeftijdsdiscriminatie__financieel_misbruik

Ruim tachtig procent van de ouderen die zo veilig mogelijk weet te internetten, is bang een fatale internetfout te maken of slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB onder 1.950 ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. De digitale babbeltruc is steeds populairder en internetcriminelen maken handig gebruik van het goede vertrouwen en onzekerheid dat sommige senioren hebben, zegt KBO-PCOB. Ruim een op de tien ouderen zegt weleens slachtoffer te zijn geweest van internetfraude. Dit meldt de seniorenorganisatie. 

De meeste senioren die internet gebruiken zijn dagelijks online, in de meeste gevallen gebruiken ze een laptop, tablet of smartphone. Angst om online slachtoffer te worden hangt samen met ervaring. Hoe vaardiger senioren zijn, hoe minder bang men is om slachtoffer te worden. De senioren die nooit bang zijn voor internetcriminaliteit geven zich dan ook gemiddeld een 7,7, als het om internetvaardigheid gaat. Senioren die juist bang zijn geven hun vaardigheid een 5,7.

Nodige uitdagingen

Acht op de tien senioren waarderen hun internetvaardigheid en -handigheid voldoende tot goed. Maar dat betekent niet dat altijd alles soepeltjes gaat, er zijn ook de nodige uitdagingen. De meest genoemde problemen waar senioren tegenaan lopen is het installeren van nieuwe pakketten, het Engels taalgebruik en het oplossen van storingen. Gusta Willems: “Maar de vaardige senioren geven ook meteen tips voor wie minder handig is: vraag hulp, blijf het proberen, neem les, maar geef niet op. Zeker dat laatste is belangrijk, als je er eenmaal mee stopt verdwijnen de vaardigheden ook weer.”

Wachtwoorden

Een groot punt voor verbetering is het gebruik van wachtwoorden. Iets minder dan de helft van de senioren heeft een uniek wachtwoord voor ieder account waar dit verplicht is. Ruim dertig procent gebruikt één wachtwoord voor meerdere accounts en vijf procent geeft aan dat het voor alle accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. Overigens geven senioren de wachtwoorden niet zomaar door aan iemand anders, bijna acht op de tien heeft nog nooit een wachtwoord gedeeld. Willems: “Maar hier ligt ook nog een uitdaging, namelijk het digitale nalatenschap. Hoe komen partners, kinderen of naasten bij de (social media) accounts en mailboxen en van wie zijn de digitale bezittingen zoals foto's en muziekbestanden na overlijden? Wij vragen (social media) bedrijven en overheden om hiervoor een mooie en veilige oplossing te bedenken.”

Door: Nationale Zorggids