Grootschalige studie effect aanpassingen leefstijl op denkvermogen ouderen

Wat is het effect van allerlei aanpassingen in de leefstijl op het denkvermogen van ouderen? In de zogenoemde FINGER-NL studie bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten om deze vraag te beantwoorden. Gezamenlijk zullen wetenschappers van het Maastricht UMC+, Radboudumc, Alzheimercentrum Amsterdam, Wageningen Universiteit en het UMCG in Groningen onderzoeken hoe verschillende leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen. Het onderzoeksproject is deze week officieel van start gegaan. Dat meldt het Maastricht UMC.

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende factoren een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen kunnen betekenen. Sommige van deze risicofactoren kunnen mensen zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Een eerdere Finse studie, genaamd FINGER, liet zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, een gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen aanzienlijk verbetert. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat ook andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk een positief effect hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie worden al deze leefstijlfactoren gebundeld tot één uitgebreide tweejarige leefstijlinterventie.

Leefstijl

Dr. Sebastian Köhler is onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van het MUMC+) en een van de leiders van de studie: “Het idee dat een gezonde leefstijl belangrijk is voor je hersenen is nog relatief nieuw. Met FINGER-NL willen we het ultieme bewijs leveren dat wat goed is voor je hart, ook goed is voor je brein.” Het gepersonaliseerde leefstijlprogramma in deze studie duurt 2 jaar en is gericht op verschillende factoren die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60 en 79 jaar oud.  Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids