Thuiszorgaanbieder Duman Zorg voldoet niet aan normen voor goede zorg

Omdat thuiszorgaanbieder Duman Zorg niet voldoet aan de normen voor verantwoorde en goede zorg, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het bedrijf een aanwijzing gegeven. Duman Zorg moet binnen twee maanden de zorg verbeteren en mag tot die tijd geen nieuwe cliënten meer aannemen. Dit meldt IGJ.

De tekortkomingen in de zorg brengen volgens de inspectie risico’s met zich mee voor de veiligheid van cliënten. Zo zijn de zorgplannen van Duman Zorg niet compleet en sluiten ze niet aan op dat wat de cliënten nodig hebben. Bij het geven van medicijnen gebruikt de wijkverpleging geen toedienlijst van de apotheek. En bij het geven van risicovolle medicijnen is er geen dubbele controle.

Betrokken zorgverleners

Ook komt Duman Zorg de afspraken die zij hebben voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg niet na. Bijvoorbeeld bij afspraken over het leren van (bijna-)incidenten en klachten. Tegelijkertijd ziet de inspectie dat de cliënten van de thuiszorgaanbieder wel kunnen rekenen op betrokken zorgverleners en dat ze inspraak hebben in de zorg die zij krijgen.

Onvoldoende vertrouwen

De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in de manier waarop Duman Zorg stuurt op kwaliteit en veiligheid van de zorg om de tekortkomingen te verbeteren. Daarom krijgt het een aanwijzing van de inspectie. Hiermee wordt de zorgaanbieder verplicht maatregelen te nemen om de zorg blijvend te verbeteren. Uiterlijk 3 juli moet de instelling aan de aanwijzing voldoen. In de tussentijd mag het geen nieuwe cliënten aannemen. Voldoet de thuiszorgaanbieder tegen die tijd niet aan de aanwijzing, dan volgt mogelijk een boete.

Door: Nationale Zorggids