5 Dagen over de emmer die overloopt bij de thuiszorg

In de week van 19 september staat de bus van het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk in Rotterdam-Zuid om te praten over de toenemende vergrijzing en de bijbehorende druk op de zorg. Dat meldt de NTR.

Het aantal ouderen stijgt de komende jaren van 2,6 naar 4,6 miljoen, waarvan 1,5 miljoen mensen boven de 80 jaar zijn. Dat is een verdubbeling van het aantal zorgbehoevenden. Hoe gaan we dat regelen als je nu al ziet dat het systeem piept en kraakt? En mensen tegen kleine salarissen heel hard moeten werken?

Puzzelen met roosters

5 Dagen strijkt neer in Rotterdam-Zuid, in de wijk IJsselmonde, waar het kantoor van de wijkverpleging van Laurens in een voormalig verzorgingshuis zetelt. Dagelijks wordt daar gepuzzeld om de roosters rond te krijgen. De thuiszorgmedewerkers rennen de benen uit hun lijf om alle ouderen te verzorgen. Soms moeten er harde keuzes worden gemaakt. Het is hard ploeteren en zweten tegen kleine salarissen. 

De toekomst

5 Dagen praat met mensen uit de zorg, mantelzorgers en cliënten over vergrijzing, de inrichting van de zorg en de toenemende druk op de zorg, die onder migrantengroepen nog groter is. Hoe zien zij de toekomst?

5 Dagen live vanaf Rotterdam-Zuid, IJsselmonde en Ommoord. Maandag 19, dinsdag 20, woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 september, van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de site van 5 Dagen.

Door: Nationale Zorggids