Gemiddelde wachttijd thuiszorg Amsterdam is 9,4 maanden

De wachtlijst voor huishoudelijke hulp in de gemeente Amsterdam blijft maar groeien. Zeker 1.700 Amsterdammers wachten op de noodzakelijke hulp in het huishouden en dat baart Shula Rijxman, wethouder Zorg, grote zorgen. Cliënten die per direct hulp in huis nodig hebben, krijgen die zorg vaak niet. Dit meldt Het Parool. 

Thuiszorgmedewerkers komen hulpbehoevenden thuis helpen met het huishouden. De wachtlijsten in Amsterdam waren al lang, maar er lijkt geen einde aan te komen. De gemiddelde wachttijd op dit moment is 9,4 maanden. Twee jaar geleden wachtten ongeveer 500 mensen op huishoudelijke hulp. Inmiddels wachten er ruim 1.700 mensen. Niet alleen de wethouder, ook thuiszorgorganisaties en buurtteams maken zich zorgen.

Budgetplafond

Wethouder Rijxman zegt dat de problemen komen door de personeelstekorten en de nieuwe aanbesteding die net is gedaan, waardoor meer dan 2.000 Amsterdammers moeten overstappen naar een thuiszorgaanbieder mét contract met de gemeente. Volgens Cliëntenbelang Amsterdam komen de wachtlijsten door bestuurlijke keuzes, zoals het budgetplafond, waardoor het budget bij sommige zorgaanbieders in april al op was.

Inmiddels heeft de gemeente toegezegd tot en met 2026 ruim 25 miljoen euro bij te leggen, om de wachttijden tegen die tijd te hebben teruggedrongen tot 3,3 maanden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky