22-jarige man zou ouderen hebben opgelicht voor zeker 5 ton

Een 22-jarige man uit Groningen heeft zeker zes ouderen opgelicht en daar in totaal zeker 5 ton mee hebben ‘verdiend’. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) deed hij zich voor als bankmedewerker, zodat hij ouderen als betrouwbaar persoon kon waarschuwen voor een virus op hun computer. Hij belde deze ouderen op en liet ze het programma Anydesk installeren, waarna hij hun computer kon overnemen en geld van hun bankrekeningen kon halen. Sommigen raakten zo in één klap meer dan een ton kwijt. Dit meldt De Stentor. 

Na zijn aanhouding trof de recherche ook een verboden wapen bij hem aan. Hij zou ook dure merkitems hebben witgewassen.

Bekentenis

Eind vorige week was de eerste pro-formazitting van de verdachte. Hoewel hij tot nu toe niks heeft gezegd over de beschuldigingen, zei hij in de zaal met een bekentenis (hij bedoelde volgens zijn advocaat ‘een verklaring’) te komen.

De officier van justitie stelt dat de kans op herhaling groot is, omdat hij niet uit zichzelf is gestopt met het afhandig maken van geld van ouderen.  Daarom blijft de verdachte in de cel zitten. Een regiezitting rond deze zaak staat gepland op 13 januari 2023.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky