Normal_elder-holding-walking-cane-2021-08-26-15-43-13-utc__1_

In Nederland komt iedere vijf minuten een 65-plusser zo ernstig ten val, dat een behandeling op de afdeling Spoedeisende Hulp nodig is. Deze week is de 76-jarige zanger Lee Towers daar een van; een gebroken heup doordat hij struikelde over een tapijt. Door ouderen met een verhoogd valrisico op tijd te identificeren, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en aanvullende maatregelen te nemen kan het valrisico worden verlaagd, zegt Elvera Overdevest van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

Een valongeval kan veel impact hebben op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gelukkig is er veel bekend over hoe je vallen kunt voorkomen. Bijvoorbeeld alleen het verwijderen van losse kleedjes zal niet voldoende zijn, aldus Overdevest. "Het neemt misschien de directe oorzaak van een val weg, maar zorgt niet voor de omgang met bijvoorbeeld balansverstoringen."

Valpreventieve beweeginterventie

De meest effectieve vorm van valpreventie is daarom deelname aan een valpreventieve beweeginterventie die zich richt op de verbetering van kracht, mobiliteit en balans. Dit zorgt ervoor dat ouderen sterker worden en dus beter hun balans kunnen houden wanneer deze wordt verstoord. Als aanvulling daarop kan vervolgens gekeken worden naar andere risicofactoren van een val. Denk onder andere aan een medicatiecontrole, het controleren van veiligheid in huis of het goed en gezond eten en drinken. Dit hangt af van de individuele context. Daarmee is valpreventie dus méér dan alleen het verwijderen van een tapijt.

Door: Nationale Zorggids