Normal_dementie__dementiezorg__ouderenzorg

De tienduizenden zorgwoningen die nodig zijn voor ouderen die zwaardere zorg nodig hebben lijken niet op tijd te komen, schrijft De Telegraaf. Ook Alzheimer Nederland maakt zich daar grote zorgen over. "We moeten thuiswonende mensen met dementie niet vergeten. Zolang er niet genoeg zorgwoningen zijn en de woonzorgplannen nog niet gerealiseerd worden, moet nú de zorg thuis verbeterd worden", zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Op dit moment woont 70 procent van de mensen met dementie thuis en zorgen mantelzorgers gemiddeld 40 uur per week voor hun naaste met dementie. "Zorgaanbieders en welzijnsorganisaties zijn hard nodig om de ondersteuning en zorg in de buurt goed te organiseren. Voor zowel de mensen met dementie, als de mantelzorgers", aldus Meerveld.

Casemanager en buurthuizen

Twee vormen van zorg zijn volgens Meerveld cruciaal om grote problemen thuis te voorkomen en zware zorg uit te stellen. "Dat is de casemanager dementie die vanaf het diagnose traject betrokken is. Zo kan de juiste zorg en ondersteuning georganiseerd worden. Denk aan een thuiszorg en een huishoudelijke hulp. Ook houdt de casemanager dementie tijdig het gesprek over de zorg die later mogelijk nodig is. Zodat mensen niet te laat nog belangrijke keuzes moeten maken. Ten tweede moeten gemeenten investeren in ontmoetingsplekken en buurthuizen. Het is bekend dat als mensen fysiek en sociaal actief blijven, de zware zorg uitgesteld kan worden. Door tijdig in te zetten op zorg en ondersteuning thuis, kunnen we crisissituaties voorkomen."

"Tegelijkertijd moet de vaart in de bouw, zodat de dementievriendelijke woningen er snel komen. Daar kan zorg en ondersteuning makkelijker geregeld worden en worden mensen met dementie en hun naasten niet aan hun lot overgelaten."

Door: Nationale Zorggids