Normal_jurisdiction-g21fcad62d_1280

Een 28-jarige verpleegkundige met long covid heeft het officieel voor elkaar gekregen haar zorgwerkgever financieel aansprakelijk te stellen voor haar coronabesmetting. Vorig jaar stelde de kantonrechter haar al in het gelijk en deze week is die uitspraak definitief gemaakt. Het verpleeghuis waar ze werkt moet haar gemiste inkomsten en zorgkosten uitbetalen. Dit meldt NOS.

De verpleegkundige heeft nog steeds last van covidklachten en kan daardoor niet volledig werken. Ook krijgt ze hulp in huis. Iedereen die langer dan twee jaar ziek is, wordt gekort op hun inkomen. Zo ook de 28-jarige vrouw. Nu ze haar werkgever succesvol aansprakelijk heeft gesteld voor het oplopen van corona, moet deze haar gemiste inkomsten en extra zorgkosten betalen. Hoeveel dit is, is niet bekend. Maar het is waarschijnlijk dat zij minstens honderdduizend euro op haar rekening gestort krijgt.

Geen mondkapje

Volgens de rechter heeft de verpleegkundige met succes kunnen aantonen dat ze in het verpleeghuis waar ze werkt corona opliep. Ze had namelijk contact met een besmette bewoner en is daarna direct in isolatie gegaan. De arts in het verpleeghuis gaf haar geen toestemming voor het dragen van een mondkapje. Er zouden niet genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen zijn en bewoners zouden er moeite mee hebben. Omdat de vrouw met bewoners met dementie werkte, kon ze niet altijd de gewenste afstand houden. De rechter is van mening dat haar werkgever tekortschoot in de zorgplicht.

Deze uitspraak kan ervoor zorgen dat meer zorgmedewerkers met langdurige corona een financiële compensatie gaan eisen via de rechter. Ze moeten dan wel kunnen aantonen dat ze hun coronabesmetting op het werk hebben opgelopen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky