Normal_dementie__wijkverpleging__thuiszorg__ouderenzorg__ouderen

Steeds meer Nederlanders komen om het leven door een ongelukkige val. Vilans en het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoeken daarom de effectiviteit van de Wolk heupairbag. In de ouderenzorg is dit hulpmiddel mogelijk in te zetten tegen fatale valpartijen. Dit meldt Vilans.

Vorig jaar overleden 6200 inwoners na een val, vijftien procent meer dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op zeventien fatale vallen per dag. Hiermee is vallen de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding (1900 per jaar) en verkeersongevallen (772).
 
Bijna tachtig procent van alle slachtoffers is tachtig jaar of ouder en vrouwen overlijden vaker door een val dan mannen. Het aantal sterfgevallen nam vooral toe onder 90-plussers en bij mensen met een hersenaandoening, zoals dementie.

Hulpmiddel

Een nieuw hulpmiddel dat mogelijk preventief ingezet kan worden om de fatale valpartijen te voorkomen is de Wolk heupairbag. Dit hulpmiddel beschermt de heupen als ouderen vallen en voorkomt fracturen. De eerste resultaten bij verschillende zorgorganisaties zijn positief. De heupairbag is een riem met luchtkussens en wordt gedragen onder de kleding. Sensoren in de riem detecteren als de drager valt.
 
De luchtkussens blazen zich dan razendsnel op en zijn gevuld nog voordat de drager de grond raakt. De heupairbag is getest bij zorgorganisaties in West-Brabant - waaronder tanteLouise - en wordt inmiddels ook in andere regio’s toegepast, zoals bij Noorderbreedte in Friesland.

Verder onderzoek

Naast Vilans doet ook het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag. De dragers van de heupairbags in dit onderzoek zijn diverse malen gevallen, maar steeds zonder letsel. Dat is geweldige winst voor het welzijn van de bewoners. Op basis van de huidige ervaring is de verwachting dat organisaties de airbag blijven gebruiken.
 
Door: Nationale Zorggids