Mishandeling en verwaarlozing van bewoners woonzorgcentrum Almere

Familieleden van verschillende oud-bewoners van woonzorgcentrum De Overloop in Almere trekken aan de bel over missstanden in het verpleeghuis. Bewoners zouden ernstig zijn mishandeld en verwaarloosd. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Zes medewerkers van De Overloop zijn in oktober op non-actief gesteld. Volgens de directeur van Zorggroep Almere, waar De Overloop onder valt, zou dit niets te maken hebben met de misstanden. Daar was eerder niks over bekend. Familieleden van oud-bewoners trokken ook pas aan de bel toen ze lazen over de non-actiefstelling van medewerkers.

Regelrechte hel

Een kleindochter vertelt over vreselijke verwaarlozing van haar oma. “Mijn oma is daar door een regelrechte hel gegaan.” Ze had dementie en is in het woonzorgcentrum overleden. Toen haar oma nog leefde, ging de kleindochter op bezoek. Ze was gebeld dat haar oma uit bed zou zijn gevallen, maar kreeg dit telefoontje uren na de zogezegde val. Eenmaal daar zag ze dat de oude vrouw onder de blauwe plekken zat. Ze was zo ernstig toegetakeld, dat ze niet te herkennen was. De verpleegkundigen vonden het niet nodig om hiervoor en arts te roepen.

Hersenschudding

Niet veel later werd de kleindochter weer gebeld met de mededeling dat haar oma bleef zeuren en dat ze haar naar het ziekenhuis mocht brengen. Medewerkers van de zorginstellingen weigerden hier een ambulance voor in te schakelen. In het ziekenhuis bleek de vrouw een hersenschudding en gebroken heup te hebben. “Ze hebben haar drie dagen lang gedwongen om te lopen. Daar is ze nooit helemaal bovenop gekomen.”

Zo zijn er meer verhalen. Over zorgverleners die taken uitvoerden waarvoor ze niet bevoegd waren, over gebruik van medicatie waar ouderen niet tegen konden of over te laat beginnen met een antibioticakuur. Ook zou er zijn gestolen. Niet alleen juwelen, maar ook afstandsbedieningen en tafels.

Onderzoek naar misstanden

Zorggroep Almere laat de meldingen over onjuiste inzet van medicatie, intimidatie, machtsmisbruik en privacyschending onderzoeken. De nieuwe directeur van de zorggroep roept mensen op om soortgelijke ervaringen te delen met het ingeschakelde recherchebureau.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky