UMCG Groningen

GRONINGEN - Al langer is bekend dat personen met een appelvormig lichaam, waarbij het vet rondom de buik gelokaliseerd is, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van nierziekten op latere leeftijd. Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft hiervoor nu een mogelijke verklaring gevonden.

Arts-onderzoeker Arjan Kwakernaak onderzocht of er een relatie bestaat tussen de verhouding tussen buikomtrek en heupomtrek, als maat voor de vetverdeling op het lichaam, en de bloeddruk in de nieren. Uit het onderzoek bleek dat personen met een appelvormig lichaam een hogere bloeddruk in de nieren hebben, evenals een lagere bloeddoorstroming in de nieren en een lagere nierfunctie.

“Wij hebben ontdekt dat personen met een appelvormig lichaam, ook als zij helemaal gezond zijn en in het lichaam een normale bloeddruk hebben, wel een verhoogde bloeddruk in hun nieren hebben”, aldus Kwakernaak. “Dat effect is zelfs aanwezig bij mensen met normaal lichaamsgewicht en wordt verder versterkt door overgewicht of obesitas.”

Volgens hem moet verder onderzoek echter uitwijzen of personen met een appelvormig lichaam baat hebben bij behandelingen die specifiek de bloeddruk in de nieren verlaagt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz