Teek, ziekte van Lyme

WAGENINGEN (Novum) - Uit een grootschalig onderzoek moet blijken of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen University begint zondag, meldt natuurbericht.nl.

Mensen die zich vanaf zondag met een tekenbeet op tekenradar.nl registreren worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Een groep wordt gevraagd om in overleg met de huisarts binnen drie dagen na het verwijderen van de teek een keer antibiotica in te nemen. De andere groep is een controlegroep en neemt geen antibiotica in.

Het onderzoek duurt vier jaar en moet duidelijk maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een voordeel kan zijn dat minder mensen de ziekte van Lyme krijgen. De nadelen zijn al bekend: meer antibioticagebruik betekent meer bijwerkingen en een grotere kans dat resistente bacteriën ontstaan. Die zijn niet of nauwelijks meer met antibiotica te bestrijden.

De ziekte van Lyme kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken. Met een antibioticakuur is de ziekte vaak goed te behandelen.

Van de 3400 teken die vorig jaar via tekenradar.nl werden opgestuurd bleek 22 procent besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Van de mensen met een tekenbeet liep 2,7 procent de ziekte van Lyme op. Een besmette teek heeft dus lang niet altijd de ziekte van Lyme tot gevolg.