Minister Edith Schipper van Volksgezondheid

(Novum) - Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ontkent dat sprake is van een voortdurende crisis op de longafdeling van het VUmc. Dat bleek dinsdagmiddag uit de beantwoording van de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Volgens Schippers is het ziekenhuis nog steeds bezig met het uitvoeren van de verbeteracties die eerder zijn afgesproken. De afdeling functioneert daarom nog niet op het oude niveau, wat de reden is dat een aantal patiënten wordt doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Dat zou niemand moeten verbazen, zei Schipppers tegen SP'er Henk van Gerven die de kwestie aankaartte.

De patiëntveiligheid is niet in het geding. De inspectie heeft het verscherpt toezicht opgeheven omdat het vertrouwen heeft dat het ziekenhuisbestuur in staat is om de eigen problemen op te lossen, aldus Schippers. Het VUmc sprak eerder ook al tegen dat er sprake is van nieuwe problemen en conflicten.

De Volkskrant schreef vrijdag op basis van ingewijden dat de crisis binnen het ziekenhuis nog niet is opgelost. Er zou een nog altijd een angstcultuur heersen en ook de conflicten tussen medisch specialisten zouden nog zijn niet bijgelegd. Daarom zou zijn besloten dat patiënten voorlopig naar andere ziekenhuizen worden gestuurd.