Normal_ruwaard_van_putten

(Novum) - ING heeft nog 7,6 miljoen euro tegoed van het vorige maand failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis, maar zorgverzekeraars voorkomen dat de bank dit geld op korte termijn krijgt. Dat zeggen de curatoren van het ziekenhuis in Spijkenisse maandag in Het Financieele Dagblad.

De bank heeft pandrecht laten vestigen op het geld dat het Ruwaard nog krijgt van zorgverzekeraars. Banken doen dit de laatste jaren steeds vaker, omdat zij zekerheid willen van ziekenhuizen, die veelal draaien op voorschotten van zorgverzekeraars en kredieten van de bank.

Een deel van de zorgverzekeraars vreest echter dat door de verpanding - uitbetaling met voorrang bij faillissement - geld voor het behandelen van patiënten naar de bank vloeit. Verzekeraars laten daarom vaak een verbod op pandrechten in het contract met ziekenhuizen opnemen, een afspraak waarvan banken niet altijd op de hoogte zijn.

In het geval van het Spijkenisse Medisch Centrum, zoals het Ruwaard van Putten Ziekenhuis na de doorstart voorlopig heet, heeft minimaal één zorgverzekeraar een dergelijke bepaling in het contract opgenomen, aldus de curatoren. Het ziekenhuis heeft in totaal een schuld van ruim veertig miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Banken wil dat er een einde komt aan het verbod op verpanding in contracten. De vereniging vreest dat banken minder snel krediet verlenen aan ziekenhuizen als ze na een bankroet de openstaande schulden niet kunnen innen.