Normal_bloedcellen_witte_rode

(Novum) - Vooralsnog worden geen maatregelen genomen rond een nieuwe generatie bloedverdunners die ernstige maag- en darmbloedingen kunnen veroorzaken. Dat antwoordt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer na vragen van de SP.

Het Erasmus MC maakte in juni na onderzoek melding van de ernstige bijwerkingen van de bloedverdunners. Omdat er voor deze nieuwe medicijnen nog geen middel is dat de werking ervan snel kan stoppen, kunnen deze maagbloedingen fataal zijn.

Schippers stelt dat het aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Europese registratieautoriteiten is om de afweging te maken of 'de balans tussen werkzaamheid en risico's nog positief is of dat verdere maatregelen moeten worden genomen'. "Op dit moment is daar geen aanleiding toe."

Het CBG, dat volgens de minister het gebruik en de risico's van de nieuwe middelen intensief volgt, benadrukt volgens Schippers dat voor deze nieuwe antistollingsmiddelen een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's is vastgesteld. Daarbij wijst de minister erop dat tegenover het 'licht verhoogde risico' op bloedingen wel een veel lager risico op ernstige hersenbloedingen staat. Bij het voorschrijven van de medicijnen moet daarbij worden gelet op mensen met een verhoogd risico op bloedingen. "Het blijft bij het voorschrijven altijd zoeken naar de balans."

Bloedverdunners zorgen dat het bloed dun genoeg blijft en wordt gegeven aan bijvoorbeeld mensen met een hartritmestoornis en mensen die bedlegerig zijn. Zij hebben een verhoogd risico op bloedstolsels. Bij traditionele bloedverdunners moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd bij de trombosedienst. De nieuwe bloedverdunners zijn veel makkelijker in gebruik. Patiënten slikken een vaste dosering per dag en hoeven niet meer naar de trombosedienst om hun bloed te laten controleren.