Normal_bloedcellen_witte_rode

Jaarlijks sterven er evenveel mensen aan bloedvergiftiging als aan borstkanker. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Toch is bloedvergiftiging (sepsis) een tamelijk onbekend ziektebeeld. Om meer aandacht te vestigen op dit onbekende, maar levensgevaarlijke ziektebeeld is vandaag (13 september 2013) wereldwijd uitgeroepen tot World Sepsis Day. Terecht, volgens professor Tom van der Poll van het AMC.

Alleen al in Nederland worden er jaarlijks ongeveer tienduizend mensen opgenomen op een intensive care (IC) in verband met sepsis, van wie er naar schatting drieduizend overlijden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AMC. 'De term sepsis is onbekend bij het grote publiek, terwijl er in Nederland elk jaar ongeveer net zoveel mensen overlijden aan borstkanker als aan sepsis', zegt professor Tom van der Poll, hoogleraar Interne Geneeskunde in het AMC en voorzitter van het International Sepsis Forum.

In de Westerse wereld lijdt ongeveer tien procent van de IC-patiënten aan sepsis. Bij sepsis vallen orgaanfuncties acuut uit als gevolg van een extreem heftige ontstekingsreactie van het hele lichaam. Zo’n levensbedreigende reactie kan optreden na een infectie, bijvoorbeeld bij longontsteking of een urineweginfectie. Als er niet snel wordt ingegrepen, overlijdt de patiënt vrijwel zeker.

Het begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan sepsis is de laatste jaren sterk toegenomen, maar de mortaliteit is nog steeds twintig tot dertig procent. Echt nieuwe inzichten over hoe sepsis kan worden behandeld zijn er nog niet, vertelt Van der Poll. 'Er overlijden weliswaar minder mensen aan sepsis, maar het zijn er nog onaanvaardbaar veel. Daarnaast kampen de overlevers de rest van hun leven met ernstige gevolgen. We weten al veel, maar nog lang niet genoeg. Daarom is het zo belangrijk om sepsis onder de aandacht te blijven brengen, bijvoorbeeld met deze World Sepsis Day.'

© Nationale Zorggids