Normal_chemotherapy_bottles_nci

De zorg voor kankerpatiënten wordt onbetaalbaar als er geen maximumvergoeding op kankergeneesmiddelen wordt gezet. Dat zeggen oncologen, gezondheidseconomen en patiëntengroepen vrijdag in de Volkskrant. 

Er komen steeds meer dure medicijnen en het aantal patiënten stijgt fors. De uitgaven aan kankermedicijnen zijn de afgelopen zes jaar met bijna vijftig procent gestegen naar 383 miljoen euro. De verwachting is dat het aantal kankerpatiënten in de komende zeven jaar met bijna een kwart zal toenemen naar 123 duizend.

Veel medicijnen genezen niet maar verlengen het leven, soms heel kort, terwijl ze duizenden euro's per maand kosten. Kankermiddelen die meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar kosten worden betaald uit een speciale pot waarover ziekenhuizen met verzekeraars onderhandelen. Momenteel zijn zestig van zulke medicijnen en alleen in het afgelopen halfjaar zijn er al zes bijgekomen.

De beroepsvereniging voor oncologen NVMO maakt zich zorgen. 'Straks moeten we moeilijke keuzes gaan maken. Ik wil niet dat de patiënt de dupe wordt. En ik wil de discussie al helemaal niet in de spreekkamer voeren', zegt voorzitter Hans Gelderblom.

Uit een nog ongepubliceerde enquête van de NVMO zou blijken dat bijna de helft van de oncologen vindt dat de kosten moeten meespelen bij het besluit een middel voor te schrijven. Veel artsen vinden dat de overheid een prijsplafond moet instellen, maar de politiek zou het onderwerp te precair vinden. Daarom zijn er artsen die vinden dat de zorg het zelf moet regelen.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een prijsplafond. Veel kankergeneesmiddelen zijn daar goedkoper omdat fabrikanten hun prijs aanpassen.

© Nationale Zorggids