Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

Een nieuwe methode waarbij een bepaalde groep vrouwen met borstkanker direct na de tumorverwijdering eenmalig inwendig wordt bestraald, blijkt succesvol en wordt als een enorme verlichting ervaren. Dat meldt de Telegraaf.

De eenmalige bestraling bespaart vrouwen wekenlange sessies van bestraling, waardoor het herstel na de ingreep veel minder lang duurt dan bij de standaardprocedure. Ook ervaren de patiënten minder klachten zoals pijn en huidverharding.

Inmiddels zijn in Nederland op twee locaties ruim 250 vrouwen met de zogenoemde Intra Operatieve Radio Therapie (IORT) behandeld, waarbij de meesten dezelfde dag nog naar huis konden. In het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven werden bijna zestig vrouwen met IORT behandeld, waarvan een aantal door chirurg Yvonne van Riet en radiotherapeut Hetty van den Berg. Zij zijn enthousiast over de nieuwe methode.

'Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat voor een bepaalde groep deze aanpak bewezen effectief is. Het gaat dan om vrouwen boven de 60 jaar, bij wie de tumor niet groter is dan twee centimeter en er geen kwaadaardige cellen in de lymfeklier aanwezig zijn. Die groep kunnen we de standaard 16 tot 23 sessies van uitwendige bestralingen besparen door onmiddellijk als de borst 'open' is eenmalig met een hoge dosis inwendig te bestralen', aldus Van Riet.

© Nationale Zorggids