Logo_mumc-azm-mu-merk-print_logo

Voor de tweede keer in enkele maanden tijd is het Academisch Ziekenhuis in Maastricht getroffen door een uitbraak van de besmettelijke huidziekte scabiës, ook wel bekend als schurft. Dat meldt Nu.nl.

De huidziekte werd onlangs bij vijf medewerkers geconstateerd. Het ziekenhuis heeft aangekondigd preventieve maatregelen te treffen om verdere verspreiding te voorkomen. Alle vijfduizend medewerkers worden opgeroepen om zich bij aanhoudende jeuk te melden en te laten behandelen.

Scabiës is een besmettelijke maar ongevaarlijke aandoening die veel last kan veroorzaken. De huidaandoening wordt veroorzaakt door een klein beestje: de schurftmijt. De belangrijkste klacht bij scabiës is jeuk, die door een allergische reactie op de mijt wordt veroorzaakt. De mijt kan worden overgedragen door langdurig of veelvuldig huidcontact, bijvoorbeeld tijdens de verzorging van patiënten. Na besmetting kan het twee tot zes weken duren voordat de klachten ontstaan. De aandoening is goed te behandelen.

In oktober werd het Maastricht UMC+ ook door schurft getroffen. Het is niet duidelijk of er een verband bestaat tussen de twee uitbraken.

© Nationale Zorggids