Normal_q-koorts_800px-coxiella_burnetii_01_wiki_-c_

(Novum) - Tot nu toe laat ongeveer twee derde van de opgeroepen bewoners van het Brabantse dorp Herpen zich testen op Q-koorts. Dat zegt een woordvoerder van de GGD Hart voor Brabant. Sinds maandag worden alle inwoners van 18 jaar en ouder in een postcodegebied in het dorp getest.

De 2200 bewoners die voor de test in aanmerking komen zijn op verschillende dagen tot en met vrijdag ingepland. Per dag gaat het om 305 tot 395 bewoners. "Maandag kwamen er 223 opdagen en dinsdag 249", zegt de woordvoerder.

Met het onderzoek wil de GGD in kaart brengen welke bewoners ooit werden besmet met de Q-koortsbacterie en of zij daar iets van hebben gemerkt. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een bloedtest.

De uitslag wordt na vijftien weken verwacht. De definitieve resultaten van het hele onderzoek worden eind dit jaar of begin 2015 gepubliceerd. Het onderzoek wordt gedaan in de sportzaal van basisschool het Schrijvertje.

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in Herpen. De epidemie kostte landelijk aan 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden. De Nationale Ombudsman verweet de overheid laksheid bij het ingrijpen en drong aan op excuses, maar die zijn nooit gekomen. Q-koorts treft vooral geiten en schapen en de ziekte kan van dier op mens worden overgedragen.