Logo_amsterdam_logo_gemeente

Amsterdam krijgt een nieuw instituut voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van volksgezondheid. Onder de naam Sarphati Institute gaat de gemeente samen met Amsterdamse ziekenhuizen en universiteiten onderzoek doen naar welvaartsziekten. Dat meldt Parool.

Het college van burgemeester en wethouders stelt acht miljoen euro beschikbaar om onderzoek te doen naar de toename van ziekten zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker en hersenziekten. Het betreft een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

Volgens wethouder Eric van der Burg (Zorg) zal het nieuwe instituut zich in de eerste instantie bezig houden met onderzoek naar overgewicht bij Amsterdamse jongeren. 'In Amsterdam hebben we nog te veel kinderen met een ongezond gewicht. Het onderzoek richt zich in eerste instantie binnen het Sarphati Institute op het bevorderen van een gezonde leefstijl en het voorkomen van overgewicht bij de Amsterdamse jeugd. Daarmee wordt de basis gelegd voor het bestrijden van welvaartsziekten op de lange termijn', aldus de wethouder.

© Nationale Zorggids