Logo_logo_ziekenhuis-orbis-medisch-centrum

Zorgverzekeraars VGZ en CZ willen de spoedeisende hulp van het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard sluiten. Ook de eerste hulp van het Sint Jans Gasthuis in Weert staat op de nominatie gesloten te worden. In de regio zijn initiatiefnemers handtekeningenacties begonnen om sluiting te voorkomen. Dit meldt L1.

De initiatiefnemers van de acties noemen de sluiting van de spoedeisende hulp afdelingen in Weert en Sittard onverantwoord. Alleen de allerzwaarste noodgevallen kunnen nog terecht in beide ziekenhuizen. Voor overige gevallen moeten mensen voor spoedhulp uitwijken naar Roermond, Eindhoven, Heerlen of Maastricht. De initiatiefnemers verwijten de zorgverzekeraars dat zij de medische zorg in de regio uitkleden.

Voor het Sint Jans Gasthuis zien de verzekeraars eventueel nog wel mogelijkheden voor basisspoedzorg in samenwerking met een huisartsenpost. Het Orbis ziekenhuis is al enige tijd met het Atrium Medisch Centrum in Heerlen in bespreking over een fusie. Het laatste jaar kampt het ziekenhuis met teruglopende patiëntaantallen. Met geld van de provincie, zorgverzekeraar CZ en de gemeente Sittard-Geleen werd het ziekenhuis van een faillissement gered.

© Nationale Zorggids