Normal_images

Er is een medicijn gevonden dat statines, een groep cholesterolverlagende medicijnen, kan vervangen. 25 procent van de gebruikers krijgen erge spierpijnklachten van statines. Nog maar 8 procent had spierpijnklachten nadat ze met het antilichaam evolocumab geïnjecteerd waren. Hun cholesterolwaarde daalde net zoveel als bij statinegebruik. Dit meldt de Telegraaf. 

Een studie onder ruim 300 personen met een verhoogd LDL-cholesterol, uitgevoerd door het AMC, wijst dit uit. Omdat het risico op hart- en vaatziekten sterk toeneemt bij verhoogd cholesterol, krijgen patiënten standaard statines. Dit medicijn verlaagt de cholesterolwaarden met meer dan de helft, maar bij 10 tot 20 procent van de gebruikers wekt het medicijn ook forse spierpijn op. “Die mensen staan iedere dag op met een gevoel alsof ze een zware marathon hebben gelopen,''aldus Prof. dr. Erik Stroes van het AMC.
 
Het nieuwe medicijn, evolocumab, is een antilichaam dat de receptoren die LDL-cholesterol uit het bloed haalt recycled in plaats van afbreekt. Om effectief te zijn moet het antilichaam iedere twee tot vier weken geïnjecteerd worden. De vraag was of patiënten bereid waren zichzelf zo vaak te injecteren. “Maar dat was geen probleem,” aldus Stroes. ''96 procent gebruikte de injectie tot het eind van de studie.'' Daarbij had maar 8 procent spierklachten en de hoogte van het cholesterol nam, net als bij statines, met meer dan de helft af. 
 
Een kwart van alle patiënten kan vier of meer verschillende varianten van statines niet verdragen. Omdat er geen effectief alternatief voor handen was, stopten de meesten met het slikken van cholesterolremmers. Een vervolgstudie is begonnen om te kijken of evolocumab een volwaardige vervanger is voor statines. 
 
© Nationale Zorggids