Normal_images__2_

Het dagelijks innemen van een aspirine remt de groei van tumoren dusdanig dat het aantal sterfgevallen onder darmkankerpatiënten halveert. Leidse onderzoekers toonden aan dat de aspirine de dood afhoudt in de eerste 4 tot 10 jaar na diagnose van darmkanker zonder uitzaaiingen. Dit meldt Welingelichtekringen.nl. 

De kanker gaat niet weg van dagelijks aspirinegebruik, maar de levensbedreigende uitzaaiingen van de kanker worden afgeremd, zo ontdekten onderzoekers van het Leidse UMC. Hoe de aspirine de uitzaaiingen remt is niet duidelijk. 
 
De aspirine is effectief bij een fase-III-kanker. Deze kanker bevindt zich in de buurt van zijn ontstaansplek, is nog niet uitgezaaid, maar zit al wel buiten de darm. De tumorcellen kunnen daarbij al in de lymfeklieren in de buikholte groeien maar andere organen zijn nog onaangetast. Het aantal doden binnen 4 tot 10 jaar van patiënten die deze vorm van darmkanker hebben halveerde tijdens het onderzoek. 
 
De dagelijkse dosis van de aspirine hoeft maar laag te zijn, aldus de onderzoekers. Dezelfde dosis als die hartpatiënten gebruiken om hun kwaal te controleren. Dat aspirine werkt tegen het ontstaan van kankers, zoals darmkanker, prostaatkanker en longkanker, is al 20 jaar bekend. Hoe effectief het middel is tegen kanker was echter voor dit onderzoek nog niet aangetoond. 
 
© Nationale Zorggids