Logo_gender_transgender_logo_travestiet_vrouw_man

(Novum) - Het VUmc moet de patiëntenstop voor transgenders met onmiddellijke ingang beëindigen. Deze oproep van het Transgender Netwerk Nederland (TNN) volgt op de brief waarin de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag eerder op de dag een tussenstand gaf van het onderzoek naar de kwestie.

De NZa schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat ze op basis van de eerste verkenning haar onderzoek naar de problemen in de transgenderzorg voortzetten. Pas over zes tot acht weken zou dat klaar zijn. De NZa roept de betrokken partijen, waaronder verzekeraars, ondertussen wel op snel tot een oplossing te komen.

Belangenorganisatie TNN vindt de patiëntenstop 'een grote schande'. "Het welzijn van een groeiende groep transgenders is ernstig in het geding", schrijft de belangenorganisatie. "TNN wil niet dat de partijen verder onderzoek en maatregelen afwachten, maar dat nieuwe patiënten weer in behandeling kunnen bij het VUmc-genderteam."

De patiëntenstop voor genderpatiënten, die in december werd ingesteld, is het gevolg van een conflict tussen het VUmc en verzekeraars. Zij kunnen maar niet tot een akkoord komen over het budget. De NZa kondigde eind maart onder meer te gaan onderzoeken of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om de transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben.

Ook de rol van het VUmc wordt tegen het licht gehouden. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van zijn machtspositie, omdat het Amsterdamse ziekenhuis het enige is in Nederland dat integrale transgenderzorg aanbiedt.

Mocht blijken dat het VUmc misbruik maakt van zijn positie of dat de verzekeraars hun zorgplicht niet nakomen, dan zal de NZa 'direct handhaven en maatregelen opleggen', zo waarschuwt zij donderdag.