Normal_ziekenhuis_voedsel

Door patiënten zelf te laten bepalen wat, hoeveel en hoe vaak per dag ze eten, kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen ervoor zorgen dat er zo'n 33 procent minder voedsel in de vuilnisbak belandt. Met een maaltijdservice op maat kan de verspilling van voedsel en geld worden tegengegaan. 'Als je kijkt naar alle Nederlandse ziekenhuizen, kan dat miljoenen opleveren.' Dat zegt onderzoeker Joost Snels van de Wageningen UR in Trouw. 

Er gaat nogal wat voedsel om in de zorg. Patiënten, personeel en bezoekers nuttigen samen meer dan een miljoen consumpties per dag. Niet al het ingekochte voedsel gaat op. Onderzoek van de Wageningen UR (University & Research) toont aan dat alleen al van de warme maaltijden in de ziekenhuizen 40 tot 60 procent in de kliko verdwijnt. Bij ouderenzorginstellingen is dat gemiddeld ruim 30 procent. Het terugdringen van voedselverspilling zou de algemene ziekenhuizen jaarlijks ongeveer 17 miljoen euro kunnen opleveren. Bij verzorgings- en verpleeghuizen valt nog meer winst te boeken, zij kunnen zo'n 200 miljoen euro besparen.

In het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede wordt sinds 2012 gewerkt met het voedingsconcept At Your Request waarbij patiënten zelf hun maaltijd bestellen. 'Het idee is dat de patiënt net als thuis iets te eten bestelt wanneer hij of zij trek heeft, en niet wanneer het ziekenhuis het daar tijd voor vindt', zegt Angelique  Honderdors, hoofd hoteldienst bij de Gelderse Vallei. In vergelijking met het oude systeem, waarin het avondeten een dag van te voren werd besteld en klaargemaakt, worden veel borden nu wèl leeggegeten.

De verspilling van voedsel in ziekenhuizen staat nog niet heel hoog op de agenda. Onderzoeker Snels vindt dat zorginstellingen er best harder aan mogen trekken om de verspilling te stoppen. 'Afgezien van de miljoenen die je daarmee kunt besparen, vind ik het niet kunnen dat er zoveel eten in de vuilnisbak verdwijnt, terwijl de voedselbanken tegelijkertijd moeite hebben om aan de vraag te voldoen.' Het is niet zozeer onwil, maar gebrek aan kennis, weet hij. 'De meeste instellingen die wij benaderen zeggen in eerste instantie 'wij gooien niets weg'. Maar als je dan doorvraagt en met het keuken- en spoelkeukenpersoneel praat, dan blijkt het toch anders te liggen.'

© Nationale Zorggids