Normal_13039782503_c2983a54a2_o

(Novum) - Voormalig bestuurder van het VU medisch centrum Wouter van Ewijk heeft bij zijn vertrek een gouden handdruk van bijna 327 duizend euro ontvangen. Zijn salaris werd nog acht maanden doorbetaald, wat het ziekenhuis nog eens 167 duizend euro kostte. Dat heeft RTL Z uitgezocht. Van Ewijk werd in de zomer van 2012 ontslagen nadat het Amsterdamse ziekenhuis meermaals in opspraak was geraakt.

De vertrekpremie voor Van Ewijk stond vorig jaar niet op de jaarlijkse lijst voor afkoopsommen van bestuurders van vakblad Medisch Contact. De regeling van een half miljoen euro voor bestuursvoorzitter Elmer Mulder, die tegelijk met Van Ewijk op straat werd gezet, werd toen wel bekendgemaakt.

De premie bleef geheim doordat het ziekenhuis Van Ewijk nog acht maanden doorbetaalde, meldt RTL. De premie hoefde daardoor niet in het jaarverslag over 2012 te worden opgenomen.

Het VUmc kwam onder vuur te liggen door een afspraak van het bestuur met televisieproducten Eyeworks, waarbij in het geniep werd gefilmd op de spoedeisende hulp. De beelden zouden later in een televisieprogramma moeten worden uitgezonden. Na een aflevering werd het programma geschrapt. Het ziekenhuis kreeg in een schikking een boete van dertigduizend euro omdat het het beroepsgeheim had geschonden.

Ook een slepend conflict tussen artsen gaf het ziekenhuis een slechte naam. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis toen onder verscherpt toezicht omdat onderlinge spanningen tussen de artsen tot gevaarlijke situaties leidden. Het bestuur was naar de inspectie toe niet bovendien niet open geweest over de ruzie.

Na het vertrek van Mulder en Van Ewijk nam ex-PvdA-leider en oud-minister van Financiën Wouter Bos het roer over bij het VUmc als bestuursvoorzitter.