Normal_diaconessenhuis_utrecht

(Novum) - De veiligheid van patiënten van het Diakonessenhuis was en is gegarandeerd. Dat meldt het Utrechtse ziekenhuis zondagavond naar aanleiding van het conflict tussen de medisch specialisten en de directie. De raad van bestuur zegt de negatieve gevoelens bij de medische staf te begrijpen en erkent dat er fouten zijn gemaakt.

Het Diakonessenhuis laat weten drie 'verbetermaatregelen' uit te voeren: een nieuwe gedragscode, een cultuurveranderingsprogramma en een onafhankelijk onderzoek naar het lerend vermogen van de organisatie.

De NOS meldde zaterdag dat vooral chirurgen de regels aan hun laars lappen en een angstcultuur veroorzaken. Er zou al jaren onenigheid zijn over veiligheidsprotocollen. De artsen stellen daar tegenover dat juist de directie een angstcultuur creëert.

De raad van bestuur vindt het 'volstrekt onjuist en zeer onterecht' dat in de berichtgeving van de NOS de chirurgen in negatieve zin worden genoemd. "Al onze artsen en andere professionals zetten zich dagelijks samen in voor goede en veilige patiëntenzorg."

Het zogenoemde bestuur medische staf zegde op 27 juni het vertrouwen in de raad van bestuur op. Dat de raad van bestuur de inspectie op 13 mei heeft geïnformeerd over tekortkomingen in de organisatie was hen in het verkeerde keelgat geschoten, evenals de manier waarop dat is gegaan.

Ook over de manier waarop verbeteringen worden ingevoerd en de planning daarvan heerst onenigheid, blijkt uit de verklaring van het ziekenhuis. "Ondanks de discussie en het opzeggen van het vertrouwen worden de veranderingen grondig besproken en onverminderd verder doorgevoerd", aldus het Diakonessenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bracht vrijdag een onaangekondigd bezoek aan het nieuwe operatiecomplex om de werkprocessen door te lichten. De inspectie constateert dat verbeteringen inderdaad noodzakelijk zijn, maar dat het goede spoor wordt gevolgd. Volgens het ziekenhuis kan het oordeel als 'prima' worden samengevat, 'met enkele verbeterpunten'.