Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Het West-Friese Diabetes Zorgsysteem, beter bekend als de Hoorn-studie, heeft de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten geboden in de complicaties van diabetes type 2. Dat zegt hoogleraar Giel Nijpels, die deze week afscheid neemt van de Hoorn-studie en van het VUmc. Dit meldt het ziekenhuis in een persbericht.

Zo is nu bekend dat meer dan dertig procent van de patiënten complicaties heeft zoals schade aan het netvlies en de nieren. Daarnaast laat de Hoorn-studie zien dat hart- en vaatziekten drie tot vier maal vaker voorkomen bij mensen met diabetes. Nijpels zette het West-Friese Diabetes Zorgsysteem op toen hij als huisarts-onderzoeker constateerde dat de kwaliteit van de diabeteszorg in de eerste lijn beter kon.

Door de betere coördinatie krijgen alle patiënten nu jaarlijks een lichamelijk onderzoek en advies in het diabetesonderzoekcentrum in Hoorn. De Hoorn-studie laat ook zien dat de risico’s op complicaties door diabetes niet voor iedere patiënt hetzelfde zijn. Een vroege diagnose, aanpassingen in de manier van leven en mogelijk medicijnen stellen patiënten in staat een lang en productief leven te leiden.

Na het opzetten van de Hoorn-studie in de regio West-Friesland werd in heel Nederland het goede voorbeeld gevolgd, waardoor er nu een uitgebreid netwerk is voor diabetes-zorg. Meer dan achtduizend patiënten in de regio worden begeleid en behandeld door Diabeteszorg West-Friesland. Jaarlijks krijgen patiënten een bloedonderzoek, een oogonderzoek en een ECG en hebben ze contact met de diabetesverpleegkundige. Deze centrale controle van diabetespatiënten is nog niet doorgevoerd in andere Nederlandse regio's.

© Nationale Zorggids