Normal_dobbelsteen

Het ontstaan van kanker bij mensen is in veel gevallen een kwestie van botte pech. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers van de Johns Hopkins Universtity in Baltimore. Zij onderzochten voor een groot aantal soorten van kanker hoe vaak de ziekte spontaan ontstaat, door een foutje in het DNA tijdens de celdeling. Hieruit blijkt dat pech een onderschatte factor is in het ontstaan van kanker. Dit meldt het NRC.

De geneticus Bert Vogelstein en statisticus Christian Tomasetti onderzochten verschillende soorten tumoren. Vijf tot tien procent van de tumoren ontstaat door erfelijke factoren, waarmee duidelijk wordt dat erfelijkheid een beperkte rol speelt. Ook een gezonde leefstijl biedt geen waterdichte garantie tegen kanker; iedereen kan getroffen worden door 'ongelukkige' foutjes tijdens de celdeling waardoor kankercellen ontstaan. Kanker ontstaat vaak op plekken waar de cellen zich vaak delen, zoals bijvoorbeeld in de dikke darm.

De onderzoekers hebben heel precies berekend wat de kans is dat kanker ontstaat in een orgaan. Ze bekeken daarvoor hoeveel cellen een orgaan gemiddeld bevat, hoeveel stamcellen daartussen zitten en hoe vaak die stamcellen in een mensenleven zouden moeten delen. Vervolgens zetten zij dat uit in een grafiek tegen het levenslange risico op een bepaalde tumor. Twee derde van de variatie in het kankerrisico van verschillende weefsels blijkt terug te voeren op ‘pure pech’.

© Nationale Zorggids