Normal_rolstoel__3_

(Novum) - Mannen die door een dwarslaesie of een open rug geen gevoel meer hebben in hun penis, kunnen dit mogelijk door een relatief eenvoudige operatie weer terugkrijgen. Plastisch chirurg Max Overgoor opereerde de afgelopen twaalf jaar 54 mannen met een ruggenmergbeschadiging of open rug. Ruim twee derde van hen kreeg weer gevoel terug in hun penis. Overgoor promoveert donderdag aan de Universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar de door hem ontwikkelde procedure.

Voorheen was er niets mogelijk voor deze groep mannen, zegt Overgoor, die werkt bij het ziekenhuis Isala in Zwolle. "Vooral bij jongens met een open rug werd vooral gekeken of ze kunnen lopen en plassen. Het onderdeel seksualiteit was veel minder belangrijk. Terwijl ik van bijna al mijn patiënten hoor dat ze zich niet prettig en minder zelfverzekerd voelen als ze geen gevoel hebben in hun penis", aldus de plastisch chirurg.

Overgoor hoopt dat zijn operatiemethode de komende jaren wereldwijd wordt overgenomen. "In de staat Seattle in de Verenigde Staten zijn inmiddels twee operaties geweest, maar verder bij mijn weten nog nergens."

Tijdens de operatie wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw, legt Overgoor uit. "Qua belasting is het ongeveer te vergelijken met een operatie na een liesbreuk; de operatie duurt zo'n anderhalf uur."

Gemiddeld twee op de tienduizend mensen wordt geboren met een open rug. In Nederland hebben ongeveer tienduizend mensen een dwarslaesie.