Normal_kauwgum

Het kauwen van kauwgom blijkt een goede manier om bacteriën te vangen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Stefan Wessel in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Samen met zijn team op de afdeling Biomaterialen van het UMCG ontwikkelde Wessel twee methodes om het aantal bacteriën op en in een gekauwd stuk kauwgom te kunnen tellen. Aan vijf proefpersonen werd gevraagd om kauwgom te kauwen gedurende verschillende kauwtijden, variërend van dertig seconden tot en met tien minuten. De stukken kauwgom werden onderzocht op de hoeveelheid aanwezige bacteriën en op het aantal soorten bacteriën.

'Na dertig seconden kauwen heb je ongeveer honderd miljoen bacteriën gevangen', zegt Wessel. 'Even voor het perspectief: dat is vergelijkbaar met het aantal bacteriën op een gebruikt stukje flosdraad. Naarmate mensen langer kauwden, vonden we meer verschillende soorten bacteriën, maar nam het totale aantal bacteriën af. Waarschijnlijk wordt de kauwgom na langere tijd minder plakkerig omdat de hoeveelheid speeksel in je mond toeneemt. De eerste dertig seconden is de kauwgom het meest effectief.' Wessel benadrukt wel dat het kauwen van kauwgom geen vervanging kan zijn voor poetsen en flossen.

© Nationale Zorggids