Normal_arts

In het Rotterdamse Erasmus MC krijgen kankerpatiënten een coach in de gesprekken met artsen. Deze coach is er om in de spreekkamer de rust te bewaren en de belangen van de patiënt te behartigen. Dat meldt het AD. 

Aangezien patiënten die te horen krijgen dat ze kanker hebben behoorlijk van slag zijn, blijkt een coach erg zinvol. “Hoe goed de arts ook communiceert, ongeveer 80 procent van de inhoud van een slechtnieuwsgesprek gaat verloren”, zegt Nico Mussert. Hij introduceerde samen met Etienne Tiessen de coach en begon de stichting ZoBeter. “De coaches zijn alert, kunnen goed luisteren en zijn niet emotioneel.”

De coaching wordt gedaan door vrijwilligers. Het is voor hen niet verplicht om medisch onderlegd te zijn. Het is belangrijker om levenservaring te hebben. De meeste coaches hebben zelf kanker gehad of weten door hun omgeving wat de impact ervan is. Het is echter niet de bedoeling dat de coach de rol van de familie overneemt. “Familie is enorm belangrijk voor de emotionele ondersteuning, maar ook bij hen kan informatie verloren gaan als ze emotioneel raken”, aldus Mussert.

In het Rotterdamse Erasmus MC wordt in maart de eerste stap met de coaches gezet op de afdeling Maag-Darm-Leverziekten. Meerdere ziekenhuizen willen dit initiatief omarmen.

© Nationale Zorggids