Normal_radiotherapie

Zowel het Universitair Medisch Centrum Groningen als de TU Delft gaan beginnen met de bouw van een protonenkliniek, zo werd vandaag bekend gemaakt. De twee protonencentra worden in Groningen en Delft gebouwd. De verwachting is dat patiënten vanaf 2017 de behandeling in Nederland kunnen ondergaan. Dit melden het UMCG, de TU Delft en Novum.

Protonentherapie is een behandeling waarbij kankerpatiënten worden bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling. Patiënten die een behandeling van protonentherapie willen ondergaan, moeten daar nu nog voor naar de Verenigde Staten afreizen. 

De bouw van de twee eerste protonencentra van Nederland gaat echter binnenkort van start. Het UMCG meldt op haar website dat de Raad van Bestuur het licht op groen heeft gezet. Dit betekent dat de financiering en de contracten rond zijn. De vergunning van het Rijk is in 2013 al uitgegeven. Hetzelfde gaat op voor het Particle Therapy Centre (HollandPTC), het protonencentrum dat in Delft komt. De initiatiefnemers, het Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum en de TU Delft, melden dat ook zij gaan beginnen met de bouw. De bouw start in mei. Het Holland Particle Therapy Centre en het gebouw in Groningen moeten in 2017 hun deuren openen. Ze kunnen elk ongeveer zeshonderd mensen per jaar behandelen. Het is niet bekend hoeveel de bouw kost.

 © Nationale Zorggids