Logo_logo_nierstichting

(Huis)artsen en apothekers spelen een belangrijke rol bij (nier)veilig gebruik van medicijnen. Om die veiligheid te kunnen bewaken zijn patiëntgegevens nodig, zoals actuele gegevens over de nierfunctie. Die ontbreken vaak, blijkt uit onderzoek, ondanks een wettelijke verplichting om afwijkende nierfunctiewaarden door te geven aan de apotheek. Daarom start de Nierstichting deze week de campagne 'Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter.' De campagne wijst mensen met diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten erop dat de nierfunctie bekend moet zijn bij huisarts en apotheker, om de veiligheid van hun medicijngebruik te kunnen bewaken. 

Bij 44 procent van de ouderen is de nierfunctie niet bekend bij de apotheker, terwijl 65+-ers vaak een verminderde nierfunctie hebben. De nierfunctie is vaak niet gemeten, of de uitslag wordt niet gedeeld met de apotheker. Betere controle en uitwisseling van informatie verbetert (nier)veilig medicijngebruik: de afstemming van keuze en dosering van medicijnen op de nierfunctie. Dit voorkomt onnodige nierschade of andere bijwerkingen, die soms zelfs tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. De Nierstichting komt voor het tweede jaar op rij in actie, vanwege de noodzaak om méér mensen hiervan bewust te maken. En het succes van vorig jaar: bijna 8.000 mensen deden de Check Nier & Medicijn.
 
Risicogroepen voor nierschade zijn mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Zij slikken vaak dagelijks medicijnen én hun aandoening kan nierschade veroorzaken. (Nier)veilig medicijngebruik is dus belangrijk. Toch besteden zorgverleners vooral aandacht aan de primaire aandoening. Begrijpelijk, maar die zorg kan teniet worden gedaan, als de (huis)arts en apotheker de nierfunctie niet in het oog houden.
 
De campagne ‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter.’ maakt risicogroepen bewust dat de nierfunctie bekend moet zijn bij huisarts, specialist en apotheker, zodat die samen de veiligheid van het medicijngebruik kunnen bewaken. En de Nierstichting stimuleert risicogroepen om huisarts, specialist en apotheker te betrekken bij (nier)veilig medicijngebruik via de Check Nier & Medicijn (www.nierstichting.nl/check).  

© Nationale Zorggids