Logo_mumc-azm-mu-merk-print_logo

Om borstkankerpatiënten te helpen bij het maken van een weloverwogen behandelkeuze, lanceert het Maastricht UMC+ vandaag een interactieve keuzehulp. De online tool is ontwikkeld omdat patiënten vaak een stortvloed aan informatie over zich heen krijgen. Met de keuzehulp moet de patiënt op een overzichtelijke en duidelijke manier ondersteuning krijgen bij het maken van een keuze. Dat meldt het Maastricht UMC+. 

Er zijn namelijk meerdere behandelopties mogelijk tegen borstkanker, zoals chemotherapie, bestraling, een borstbesparende operatie of een borstverwijdering. Bij het invullen van de keuzewijzer moet de patiënt antwoord geven op stellingen als: “Ik wil een deel van mijn borst behouden” en “Ik vind bijwerkingen van bestraling acceptabel, als ik daardoor een deel van mijn borst kan behouden”. De patiënt geeft vervolgens aan in hoeverre dat belangrijk is voor haar. In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de uitkomsten met de patiënt.

“Er is geen goede of foute keuze", zegt Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd van het Maastrichtse borstkankerteam. "Iedere behandeloptie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de ene patiënt belangrijk vindt hoeft niet vanzelfsprekend zwaarwegend te zijn voor de ander." De ene vrouw vindt bijvoorbeeld de bijwerkingen van chemotherapie acceptabel, de ander moet er juist niet aan denken.

Nadat er borstkanker is gediagnosticeerd, breekt er voor de vrouw een onzekere periode aan. "Er komt een stortvloed van informatie op je af", zegt Regina The van ZorgKeuzeLab, ontwikkelaar van interactieve keuzehulpen. "Uit die berg aan informatie moet je als patiënt uiteindelijk een persoonlijke behandelkeuze te maken. Dat is lastig. De keuzehulp biedt uitkomst door op een overzichtelijke en duidelijke manier persoonlijke ondersteuning te bieden."  

© Nationale Zorggids