Normal_edith_schippers_1

Minister Schippers van Volksgezondheid ziet niets in het plan van KWF Kankerbestrijding om dure kankerbestrijding uit een apart fonds te betalen. KWF is namelijk bang dat zonder ingrijpen van de minister dure kankermedicijnen voor ziekenhuizen niet te betalen zijn. Dat meldt NOS.

Schippers denkt dat met het aparte fonds het geld “direct overgemaakt wordt aan de farmaceutische bedrijven”. Ook is zij van mening dat de stok achter de deur verdwijnt en die is nodig om met de bedrijven te onderhandelen over de prijzen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de prijzen van de medicijnen omlaag moeten.

Vandaag werd duidelijk dat er grote ongelijkheid heerst in de kankerzorg in Nederland. Patiënten krijgen in het ene ziekenhuis wel een bepaald medicijn aangeboden, maar in het andere niet. Dat bleek uit onderzoek van de Rotterdamse hoogleraar Carin Uyl-deGroot. De cijfers over de ongelijkheid vormen de basis van een rapport over de financiering van nieuwe en dure kankermedicatie. Een werkgroep van KWF Kankerbestrijding bood het rapport aan aan minister Schippers van Volksgezondheid. 

© Nationale Zorggids